Predicting natural gas consumption by neural networks - Tonković, Zlatko (Array, 2009)
Cilj rada je kreirati prediktivni model potrošnje prirodnog plina na regionalnoj razini koristeći neuronske mreže, kao i analizirati rezultate s ciljem unapređivanja točnosti predviđanja u budućim istraživanjima Izlazna varijabla sastojala se od potrošnje prirodnog plina sljedećeg dana u satnim intervalima, dok je ulazni prostor varijabli uključivao potrošnju prethodnog dana, te dodatne egzogene varijable. Nakon procedure selekcije značajnih varijabli, treni na i testirana su dva algoritma neuronskih mreža: višeslojni perceptron i mreža s radijalnom funkcijom koristeći različite aktivacijske funkcije. Skup podataka sastojao se od stvarnih povijesnih podataka jednog hrvatskog distributera plina. Na temelju srednje apsolutne postotne greške dobivene na testnom uzorku izabran je najbolji model neuronske mreže. Rezultati su analizirani, i identificirani su kritični sati i dani. Iznesene su određene smjernice koje mogu biti korisne za istraživače i praktičare u ovom području