Analysis of the aviation safety issues using TEM framework - Marušić, Željko, inženjer strojarstva (Array, 2009)
Ovaj rad analizira sigurnosne probleme korištenjem modela upravljanja ugrozama i greškama (TEM – Threat and Error Management). Analizirana su izvješća o nesrećama koje su se dogodile u proteklom desetljeću, s posebnim naglaskom na 2008. godinu. Utvrđeni su njihovi uzroci te tri faktora koja su najviše doprinijela njihovom događanju. Identificirana su najčešća krajnja stanja i lanci događaja koji su doveli do njih. Predložene su protumjere sa svrhom ublažavanja ovih sigurnosnih problema. Poseban je naglasak dan na pravilnu identifikaciju sigurnosnih problema koji su proistekli iz neučinkovitih sustava upravljanja sigurnošću, posebno gledano iz perspektive zrakoplovnih prijevoznika. Iako postoji općeniti industrijski standard primjene sustava upravljanja sigurnošću, on ipak mora biti prilagođen potrebama pojedinog prijevoznika, kako bi se osiguralo njegovo optimalno iskorištenje. Zbog razlika u veličini i strukturi flotâ prijevoznika, organizacijski postupci značajno se mijenjaju te je često teško prilagoditi sustav upravljanja sigurnošću tim organizacijskim postupcima. To je često faktor koji pridonosi nesreći