The role of cryogenics in machining processes - Pušavec, Franci (Array, 2009)
Cilj je ovog rada dati prikaz smjernica u ostvarenju održive proizvodnje stvaranjem kriogenih uvjeta radi postizanja viših perfomansi u obradi, manjeg utjecaja na okolinu i ljude, povećanja sigurnosti itd. Istraživanjem se prikazuju pojedinosti o kriogenim fluidima i njihovoj upotrebi u postupcima strojne obrade kao alternativno sredstvo emulzijama na bazi ulja. U radu su dane pojedinosti o tekućem dušiku i načinima njegove primjene u strojnoj obradi, poznatim kao kriogeni procesi strojne obrade. Istraživanje je provedeno eksperimentalno pri obradi legura za rad na visokim temeperama na bazi volframa i na taj način dan značajan znanstveni doprinos u postupcima održive proizvodnje. Eksperimentalni i analitički rezultati potvrđuju da kriogena tehnologija strojne obrade ima dobar potencijal za smanjenje troškova i poboljšanje konkurentnosti, smanjenje potrošnje sirovina, smanjenje otpada, manji utjecaj na okolinu i ljude, ispunjavajući uvjete održivosti: ekonomske, socijalne i okoliš u odnosu na konvencionalne postupke strojne obrade