Influence of nutrition media on perithecia formation of Diaporthe helianthi (Phomopsis helianthi) Munt.-Cvet - Vrandečić, Karolina (Array, 2009)
Izolate Diaporthe helianthi uzgajali smo na različitim supstratima (vodeni agar uz dodatak tkiva različitih biljnih vrsta, krumpir dekstrozni agar, maltz agar i podloga s dodatkom soka rajčice) kako bismo ispitali utjecaj supstrata na razvoj reproduktivnih struktura. Izolati se razlikuju prema tome formiraju li teleomorfni stadij ili ne te prema broju formiranih piknida i peritecija. Vodeni agar s dodatkom pojedinih biljnih dijelova pokazao se kao pogodan medij za produkciju askusa i askospora