Optimization of extrusion process by genetic algorithms and conventional techniques - Jurković, Zoran, inženjer strojarstva (Array, 2009)
Svrha ovoga rada je određivanje optimalnih parametara procesa hladnog istosmjernog istiskivanja s ciljem minimizacije opterećenja alata. U radu su predstavljeni različite optimizacijski pristupi u cilju definiranja optimalnih vrijednosti logaritamske deformacije, kuta matrice i faktora trenja s ciljem određivanja minimalnog opterećenja alata procesa hladnog istosmjernog istiskivanja. U tomu cilju izvedena su dva eksperimentalna plana temeljena na faktornom ortogonalnom planu i ortogonalnom nizu. Predstavljena je klasična optimizacija dobivenog modela sile istiskivanja kao i Taguchi pristup. Dobiveni model sile istiskivanja korišten je kao funkcija cilja u optimizaciji pomoću genetskog algoritma. Eksperimentalna provjera optimalnih parametara procesa i njihov utjecaj na silu istiskivanja je također prikazan u radu. Eksperimentalni rezultati prikazuju poboljšanja u procesu minimizacije opterećenja alata.