Istraživanje utjecaja osposobljenosti tvrtke za implementaciju TQM-a na efikasnost poslovanja tvrtke - Šiško Kuliš, Marija (Array, 2009)
Istraživanje osposobljenosti tvrtki za primjenu TQM-a u Europi do sada nije značajnije istraživano, tako da je ovo prvo ozbiljnije istraživanje na tu temu. Istraživanje je imalo nekoliko temeljnih ciljeva. Prvo, utvrditi da li postoji statistički značajna veza između osposobljenosti tvrtki za implementaciju TQM-a i efikasnosti poslovanja. Drugo, istražiti postoji li značajna razlika u osposobljenosti tvrtki za primjenu koncepta TQM u tvrtkama koja imaju ISO certifikat u odnosu na tvrtke koje nemaju ISO certifikat. Rezultati istraživanja pokazali su da postoji statistički značajna veza između osposobljenosti tvrtki za implementaciju TQM-a i efikasnosti poslovanja. Isto tako, potvrđeno je da svaka od kategorija osposobljenosti tvrtke za implementaciju TQM-a ne utječe podjednako na efikasnost poslovanja tvrtke. Međutim, pokazano je da posjedovanje nekog od certifikata kvalitete ne utječe statistički značajno na osposobljenost tvrtki za implementaciju TQM-a u odnosu na tvrtke koja nemaju certifikat kvalitete, ali i da su tvrtke koje su u postupku stjecanja nekog od ISO certifikata kvalitete podjednako dobro osposobljene za implementaciju TQM-a kao i one tvrtke koje posjeduju certifikat kvalitete