Research into the possibility of using the new generation paint systems for the anticorrosion protection of steel structures - Aračić, Stjepan (Array, 2009)
Zaštita od korozije je jedna od osnovnih tehnologija u procesu gradnje i montaži industrijskih i inih postrojenja. U radu su istraživani sustavi premaza koji se preporučuju za atmosferu visoke korozivnosti (kategorija C5). Promatrani su premazi sa standardnim otapalom i premazi s reduciranim sadržajem hlapivih organskih spojeva. Uzorci su zaštićeni različitim sustavima premaza, a nakon toga ispitani su na otpornost prema koroziji u agresivnom mediju ubrzanim ispitivanjima u vlažnoj komori kako bi se što točnije napravila razlika između pojedinih sustava. Ispitivanjem su pokazane mogućnosti uporabe vodotopivih premaza nove generacije za zaštitu čeličnih konstrukcija od korozije. Istraživanja su pokazala da primjena tehnologije na bazi vodotopivih veziva štite od korozije ujednačenom kvalitetom čelične konstrukcije