Application of expert system for determination of the most beneficial suppliers in single production - Lujić, Roberto (Array, 2009)
U današnje vrijeme kada je tempo života u poslovnom svijetu brži nego ikad, od rukovodstva proizvodnih sustava traži se da u što kraćem roku donese što pouzdanije odluke. Važnost donošenja pravovremenih i pravovaljanih odluka ne može proizići iz neadekvatnih modela upravljanja proizvodnjom koji se temelje na nepouzdanim i nepotpunim podacima. Iskustva iz pojedinačne proizvodnje pokazala su česta kašnjenja zbog složenih uvjeta proizvodnje na koju utječe veliki broj faktora koji dovode do značajnih odstupanja rokova isporuke, što dovodi do potrebe za neplanskim angažiranjem dodatnog rada s povećanim troškovima proizvodnje. U radu se daje mogućnost primjene ekspertnog sustava kod određivanja najpovoljnijeg dobavljača u pojedinačnoj proizvodnji. Predloženi model određivanja najpovoljnijeg dobavljača utemeljen je na ekspertnom sustavu koji uzima u obzir različite vrste atributa (npr. cijenu, rok isporuke, popust itd. i njihovih vrijednosti koje povećavaju pouzdanost i složenost modela. Primjenom ekspertnog sustava kod određivanja najpovoljnijeg dobavljača dan je prilog kako funkciji nabave tako i operativnoj pripremi u poduzećima u pojedinačne proizvodnje