Ultra-light telescopic crane/platform mechanisms feature analysis - Ergić, Todor (Array, 2009)
Temeljem istraživanja mehaničkih svojstava sitnozrnatih visokočvrstih čelika i dobivenih rezultata izvršeno je projektiranje prototipa ultralake teleskopske dizalice. U članku su prikazani rezultati analize pogonskog mehanizma dizalice. Izvršena je geometrijska sinteza oblika i dimenzija četverozgloba na temelju maksimalnog i minimalnog nagiba pojedine ruke i minimuma masa. Ocjena optimalnog oblika pojedinog štapa mehanizma provedena je metodama vrednovanja varijantnih rješenja. Detaljan proračun naprezanja i deformacija u pojedinim štapovima mehanizma izvršen je metodom konačnih elemenata