The role of artificial neural networks in detection of pulmonary functional abnormalities - Mirceska, Aneta (Array, 2009)
Umjetna neuronska mreža je sustav temeljen na radu biološke neuronske mreže, drugim riječima, ona predstavlja oponašanje biološke neuronske mreže. Cilj ovog rada je usporediti svojstva dviju različitih verzija neuronski mrežnih ART algoritama kao što su neizravne ART i ARTFC metode korištene za klasifikaciju plućnih funkcija, otkrivanje restriktivnih, opstruktivnih i normalinih uzoraka disajnih abnormalnosti putem svake neuronske mreže s podacima prikupljenim spirometrijom. Spirometrijski podaci su prikupljeni na 150 pacijenata standardnim postupkom prikupljanja, gdje se 100 ispitanika koristi za obuku i 50 za testiranje, respektivno. Rezultati su pokazali da standardi neizravni ART algoritam raste brže od ARTFC, koji uspješno rješava problem kategorizacije proliferacija