Svojstva kemijski aktivirane ugljične anodne prašine = Properties of the chemically activated carbon anoide dust - Rađenović, Ankica (Array, 2009)
Ugljična anodna prašina (UAP) otpadni je materijal pri proizvodnji aluminija. Kemijski sastav UAP određen je metodom apsorpcijske spektrometrije (AAS), a mineraloški sastav metodom difrakcije rendgenskog zračenja (XRD). Površinska svojstva (specifična površina, prosječni promjer pora i ukupni volumen pora) određeni su Brunauer Emmett Telleorovom (BET) metodom i Barrett-Joyner-Halendainom (BJH) metodom. Mikroskopska ispitivanja provedena su pretražnom elektronskom mikroskopijom (SEM). Sva su ispitivanja provedena prije i nakon kemijske aktivacije UAP s KOH, ZnCl2 i organskim kiselinama (octenom i limunskom). Dobiveni rezultati pokazali su pozitivan utjecaj kemijske aktivacije na kemijska i strukturna svojstva ugljične anodne prašine kao potencijalnoga jeftinog adsorbensa