Neka razmatranja o nosivosti unutarnjeg evolventnog ozubljenja s velikim stupnjem prekrivanja profila = Some considerations on the load capacity of internal high transvere contact ratio involute gearing - Lovrin, Neven (Array, 2009)
Evolventni zupčanici s velikim stupnjem prekrivanja profila (VPP) nude određene prednosti u odnosu na standardno evolventno ozubljenje, poput povećane nosivosti, jednoličnijeg prijenosa okretnog momenta, smanjenog šuma zahvata te povećane trajnosti. Kako je unutarnje ozubljenje važno za konstrukciju mjenjača brzina i mehanizama za okretanje dizalica, analizirana je nosivost unutarnjeg VPP ozubljenja te je istražen problem raspodjele opterećenja kod unutarnjeg VPP ozubljenja. Na temelju rezultata ove analize izračunato je naprezanje u korijenu zuba i Hertzovo naprezanje uzduž zahvatnog puta zupčanika. Najveće naprezanje uzduž zahvatnog puta kao referentna vrijednost uspoređeno je s vrijednostima naprezanja zuba izračunatim prema standardu DIN 3990, čime se pokazalo da proračun prema DIN 3990 daje vrijednosti koje poprilično odstupaju od izračunatih, iako je pogreška na strani sigurnosti