Prikaz ispitivanja i model reduciranja buke u turbinskom postrojenju hidroelektrane = Description for analysing and model of noise reduction in the turbine facility of hydroelectric power plant - Trbojević, Nikola (Array, 2009)
Buka u hidroelektranama izravno utječe na zaposlenike ako je njezin intenzitet iznad dopuštenih, zakonom propisanih granica. U ovom radu prikazan je model rješavanja problema buke u postrojenju hidroelektrane. Projektni zadatak definiran je kroz pisani i usmeni zahtjev investitora za izradu projekta zvučne zaštite i akustičke obrade prostora kao i opisima projektnog zadatka. Zbog složenosti pristupa i postrojenja izvedba akustičke opreme mora se uskladiti s potrebama održavanja postrojenja i zahtjevima korisnika. Prema iskustvenim pokazateljima izvođača projekta, potrebno je predvidjeti najveće moguće smanjenje buke unutar prostora turbine u odnosu na postojeće stanje. Prema preliminarnim mjerenjima dimenzija prostora i mjerenjima razine buke, potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju redukcije buke za prostore turbine s izradom potrebnih dopunskih izmjera, mjerenja i proračuna, crteža s presjecima i rješenjima za smanjenje buke. Prethodno treba napraviti idejni projekt