Analiza graničnih stanja posude pod tlakom = Limit state analysis of a pressure vessel - Čanađija, Marko; Munjas, Neven (2009)
Posuda pod tlakom konstruirana je za rad pri sobnim temperaturama i određenom radnom tlaku. U radu se analiziraju granična stanja takve posude po tlakom, radi potencijalne prenamjene posude. U prvome redu analizira se pojava plastičnih deformacija pri sobnoj temperaturi, a zatim i puzanje na povišenim temperaturama. Provodi se i globalna analiza čvrstoće te lokalna analiza čvrstoće. U ovome se radu analizira čvrstoća posude pod tlakom. Posuda pod tlakom projektirana je u skladu s važećim normama. To je svakodnevna situacija u industriji. Ipak, zbog različitih se razloga procesni parametri povremeno mijenjaju. U ovome slučaju analizirana su tri moguća scenarija. U prvom je smanjen radni tlak. To, naravno, ne predstavlja problem s aspekta čvrstoće posude, ali bilo bi važno doznati nova dopuštena opterećenja prirubnice u tom slučaju. Takva su opterećenja važna u projektiranju cjevovoda koji će biti priključen na posudu pod tlakom
Bibliografija: 6 jed
Keywords: Posuda pod tlakom -- Plastičnost -- Čvrstoća