Definitions of bioethics in bioethics education in Croatia - Gosić, Nada (Array, 2009)
Cilj rada: izložiti i analizirati pedagoške strategije i komunikacijski pristup definicijama bioetike, zajednički dio bioetičkih sadržaja koji se održavaju na sveučilišnim studijima Stomatologije i Organizacije, planiranja i upravljanja u zdravstvu, te Stručnom studiju medicinske radiologije na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Metode: metoda analize sadržaja korištena je za istraživanje i prezentiranje enciklopedijskih i nekih autorskih definicija bioetike, s posebnim naglaskom na definicije bioetike autora – bioetičara iz Hrvatske; metoda uzorka 1. uključivala je kurikulum Medicinske etike, Bioetike i Etike zdravstvene skrbi te istraživala stajališta 45 studenata studija na kojima se održavaju bioetički kolegiji. Uzorak je specifično stratificiran jer je: a) uključivao studente čiji se kurikulum odvija u turnusima – intenzivnim predavanjima u trajanju od dva tjedna, te one čija su se predavanja održavala svaki tjedan tijekom jednog semestra; b) različite godine studija (Stomatologija – studenti druge godine, Organizacija, planiranje i upravljanje u zdravstvu te Medicinska radiologija – studenti prve godine), 2. skala procjene korištena je za istraživanje i prikupljanje stajališta studenata o sadržaju kurikuluma, metodama izvođenja i postignutoj razini komunikacije između studenata te komunikacije s profesorom. Očekivani rezultati: izložena metoda rada i rezultati dobiveni skalom procjene bi trebali pokazati prihvatljivost i uspješnost prikazanih pedagoško-metodoloških načina rada, ukazati na slabosti i nedostatke te konačno zaključiti o razmjeru u kojem izloženi koncept i pristupi aktualizaciji definicija bioetike doprinose realizaciji dijaloga i komunikacije u kojoj studenti istovremeno doživljavaju kurikulum kao nužan, koristan i zanimljiv te takav da potiče na razmišljanje, razmjenu ideja i nuđenje mogućih rješenja