Utjecaj upravljanja na gospodarske učinke obiteljskih mliječnih farmi - Zagorec, Dario (Array, 2009)
Na učinkovitost i profitabilnost gospodarstva izravno utječe upravljanje farme što podrazumijeva osmišljeno vođenje tehničko-tehnološkog i organizacijskog procesa proizvodnje. Gospodarski učinci proizvodnje mlijeka izravno su povezani s razinom upravljanja koji mora biti primjeren tipu i vrsti proizvodnje na farmi. Isti principi povezivanja učinaka proizvodnje mlijeka s razinom upravljanja mogu se primijeniti i na obiteljska gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj razine upravljanja na gospodarske učinke šest obiteljskih mliječnih farmi (pokusna i kontrolna grupa) u sjeverozapadnom dijelu Koprivničko-križevačke županije, odnosno istražiti i utvrditi razliku u učinkovitosti proizvodnje mlijeka s obzirom na primjenu suvremenog upravljanja. Kao glavni čimbenici korišteni su tehnološki parametri određivanja utjecaja upravljanja. Istraživanjem je ustanovljeno da na razinu upravljanja utječe tehnologija proizvodnje koja se koristi na obiteljskim mliječnim farmama te da postoji značajno odstupanje u razini upravljanja koje se odražava na proizvodne rezultate (prinos mlijeka). Usporedbom tehnoloških pokazatelja utvrđene su razlike u stupnju efikasnosti proizvodnje mlijeka po farmi te po kravi. Utvrđena je povezanost razine upravljanja s gospodarskim učincima na obiteljskim mliječnim farmama s različitim tehnologijama proizvodnje i u različitim uvjetima. Učinak na proizvodne rezultate imali su tehnološki savjeti i savjeti u poslovanju