Opći principi određivanja higijenske kvalitete zraka, kao pokazatelja dobrobiti svinja u intenzivnoj proizvodnji - Ostović, Mario (Array, 2009)
Higijenska kvaliteta zraka u svinjogojskim objektima jedan je od osnovnih zdravstvenih i proizvodnih čimbenika. Cilj rada bio je utvrditi brojnost mezofilnih bakterija i gljivica u zraku nastambi svinja u pojedinim tehnološkim fazama proizvodnje, uz praćenje uobičajenih mikroklimatskih pokazatelja. Istraživanje je provedeno u prasilištu od 185 m2 s 28 boksova za prasenje, odgajalištu od 47 m2 s 12 jednoetažnih kaveza te tovilištu od 167,5 m2 sa 14 boksova. Tijekom istraživanja je u prasilištu bilo smješteno prosječno 25 krmača s leglom, odgajalištu 215 prasadi te tovilištu 190 svinja. Mjerenja su obavljena u 6 navrata tijekom proljetno-ljetnog razdoblja. Prema dobivenim rezultatima broja mezofilnih bakterija u zraku objekata, najveća prosječna vrijednost od 8,20 x 105 CFU/m3 zraka utvrđena je u odgajalištu. Ona je ujedno bila i statistički značajno veća u odnosu na njihov broj u tovilištu. Najveća prosječna vrijednost broja gljivica od 1,61 x 105 CFU/m3 zraka, također je utvrđena u odgajalištu, ali se nije značajno razlikovala obzirom na njihov broj u drugim proizvodnim fazama. Razlozi takvim vrijednostima mogu biti neodgovarajuća gustoća naseljenosti životinja po jedinici smještajnog prostora, kao i prekomjerna vlaga zraka koje su u razdoblju istraživanja utvrđene u odgajalištu