Pogača uljane repice u tovu hibridnih purana - Mužic, Stjepan (Array, 2009)
Upotreba pogače uljane repice već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite kategorije peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 0, 5 i 10% pogače uljane repice (domaćeg kultivara „Bristol“) u krmnim smjesama na proizvodna svojstva 120 Nicholas muških purana podijeljenih u 12 skupina do dobi od 9 tjedana. Završne tjelesne mase iznosile su 6598,72 g, 6701,25 g i 6510,53 g gledano po tretmanima. Udio pogače uljane repice od 5% doveo je do značajno (p<0,05) većih tjelesnih masa purana u odnosu na 10%, dok razlike između 0 i 5% te 0 i 10% nisu bile (p>0,05) signifikantne. Konverzija krmne smjese na kraju istraživanja (redoslijedom po tretmanima) iznosila je 2,52, 2,33 i 2,26, dok je mortalitet purana bio 2,5, 0 i 5%. Iz svega navedenoga vidljivo je da se pogača uljane repice može preporučiti u udjelu od 5% u krmnim smjesama za tov hibridnih purana