Dalmatinska tuka - arhaična forma peradi - Ekert Kabalin, Anamaria (Array, 2009)
Potpisom Konvencije o biološkoj raznolikosti Republika Hrvatska aktivno se uključila u očuvanje ukupnog biodiverziteta. Od autohtonih pasmina peradi za sada su u Popis izvornih i zaštićenih pasmina i sojeva domaćih životinja nastalih na teritoriju Republike Hrvatske upisani zagorski puran i kokoš hrvatica. No, proces identifikacije te karakterizacije pojedinih tradicionalnih formi životinja koje se uzgajaju na nekom području još traje. Među takve tradicionalne oblike spada i dalmatinska tuka, koja se na području dalmatinskog zaleđa uzgaja generacijama. Navedena forma pura, povijesno uključena u tradiciju kraja, uspjela se održati zbog izričite sklonosti žitelja tog područja tradicionalnom te zbog njihove visoke primjerenosti ruralnom uzgoju, kao i lokalnim društvenim i gospodarskim prilikama. Svjesni činjenice da se u arealu dalmatinskih tuka sve češće ekstenzivno uzgajaju različiti hibridi pura, nalazimo nužnim što prije utvrditi njihove prosječne morfološke i fiziološke odlike da bismo mogli dati osnovne smjernice za karakterizaciju pasmine, procijeniti veličinu populacije čistih jata, ustanoviti jata sa primjesama krvi hibrida te usmjeriti uzgoj roditeljskih parova u čistoj krvi. Uz znanstvenu, stručnu te komercijalnu podršku od dalmatinskih bi se tuka mogao razviti još jedan snažan gastronomski simbol Dalmatinske zagore. Na taj bi način njihov tradicionalni, a pritom komercijalni uzgoj na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima mogao imati primjetne promidžbene učinke i donositi znatne prihode