Dobrobit purana u intenzivnoj proizvodnji - Ostović, Mario (Array, 2009)
Osnovni cilj intenzivnog uzgoja je visoka proizvodnost. Međutim, takvim uzgojem stvoreni su uvjeti u kojima nije moguće zadovoljenje optimalnih bioloških potreba purana, važnih u kontekstu njihove dobrobiti. Genetska selekcija na ubrzanom prirastu, odnosno većoj tjelesnoj masi rezultirala je zdravstvenim problemima, posebice lokomotornog i kardiovaskularnog sustava. Osim toga, održavana visoka gustoća naseljenosti životinja po jedinici smještajnog prostora u farmskom uzgoju uzrokom je lošije kvalitete zraka u peradnjacima, moguće pojave kanibalizma, kao i smanjene mogućnosti kontrole zdravstvenog stanja jedinki. Ostale probleme po dobrobit predstavljaju i postupci izlova, prijevoza i klanja purana. U svrhu sprečavanja pojave kanibalizma purani se uzgajaju pri smanjenom intenzitetu osvjetljenja i/ili im se skraćuju kljunovi, što su postupci koji su već sami po sebi problem dobrobiti. Narušena dobrobit rasplodnih jedinki očituje se i provedbom programa restriktivne hranidbe, a u svrhu kontrole tjelesne mase. Zbog navedenih razloga smanjenja dobrobiti purana pri intenzivnoj proizvodnji nameće se potreba modifikacije određenih postupaka proizvodnje i obogaćenja njihova okoliša