Učinak probiotika na proizvodne rezultate brojlerskih pilića - Kavazović, Aida (Array, 2009)
Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj dodatka komercijalnog (Probios®) i pokusnog (kultura L. acidophilus izolirana iz acidofilnog mlijeka, inaktivirani pekarski kvasac, vitamin C i laktoza) probiotičkog preparata putem vode za piće na relevantne proizvodne parametre kod brojlerskih pilića u tovu. Ukupno 105 jednodnevnih pilića provenijencije Cobb 500 podijeljeno je u tri skupine (dvije pokusne i jedna kontrolna). Probiotički tretman obje pokusne skupine pilića provođen je prva tri dana života i trodnevno pri vakcinacijama pilića (dan prije, na dan i dan nakon vakcinacije). Tijekom cijelog pokusnog perioda pilići su hranu i vodu dobivali ad libitum, pri čemu su hranjeni s tri vrste krmnih smjesa (starter, grover i finišer). Korištenje eksperimentalnog i komercijalnog probiotika rezultiralo je na kraju tova od 42 dana povećanjem prosječne tjelesne mase i prirasta te boljom konverzijom hrane. Iskazano kroz vrijednosti proizvodnog indeksa (EPI), najbolje proizvodne rezultate tova ostvarili su pilići tretirani eksperimentalnim probiotikom. Pilići pokusnih skupina ostvarili su veću prosječnu masu obrađenog trupa i bolji randman u odnosu na piliće kontrolne skupine