Izvorna pasmina konja hrvatski hladnokrvnjak - Čačić, Mato (Array, 2009)
Hrvatski hladnokrvnjak brojčano je najbrojnija izvorna pasmina konja Republike Hrvatske, ali i općenito najbrojnija pasmina konja u Hrvatskoj. Kroz stoljetnu tradiciju uzgoja, hrvatski hladnokrvnjak je postao sastavni dio povijesti, kulturnih i tradicijskih običaja. Danas, kada je izgubio nekadašnju ulogu izvora radne snage u poljoprivredi, postao je pasmina s novim vrijednostima. Pasminu karakterizira specifičan put formiranja u vrlo ekstenzivnoj tehnologiji uz veliki utjecaj stranih hladnokrvnih pasmina te velika sposobnost adaptacije na nepovoljne klimatske prilike i uvjete držanja. Njegova važna uloga danas kao pasmine konja koja se uzgaja u visokom stupnju ekstenzivne (pašnjačke) tehnologije, je u očuvanju biološke raznolikosti zaštićenih krajolika, a kroz to ima veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane sukladno trendovima u prehrani ljudi. Kao sredstvo očuvanja i razvoja ruralnih krajeva kroz profitabilnu ekološku proizvodnju, hrvatski hladnokrvnjak ujedno si samostalno osigurava olakotnije očuvanje kao izvorne pasmine konja