Veličina legla u krmača na obiteljskim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj - Tretinjak, Mario; Škorput, Dubravko; Đikić, Marija; Luković, Zoran, agronom (2009)
Cilj rada bio je istražiti veličinu legla u svinja izraženu kao broj živooprasene prasadi na obiteljskim gospodarstvima u razdoblju od deset godina. Analizirana su ukupno 33 443 legla od prvog do desetog prasenja sa 774 obiteljska gospodarstva. U istraživanje je bilo uključeno osam genotipova krmača: veliki jorkšir, švedski landras, njemački landras, durok, pietren, oba recipročna križanca između švedskog landrasa i velikog jorkšira te križanci između njemačkog landrasa i velikog jorkšira. Sezona pripusta definirana je kao mjesec unutar godine. U razdoblju od 1997. do 2007. godine prosječna veličina legla na obiteljskim gospodarstvima povećala se za jedno živoopraseno prase. Značajan utjecaj sezone pripusta nije periodičan, što znači da pored klimatskih promjena na veličinu legla utječu i drugi okolišni čimbenici. Najveća legla imale su krmače križanke, dok je najmanji broj živooprasene prasadi u krmača terminalnih genotipova. Utvrđena je značajna varijabilnost u veličini legla između farmi. Veličina legla na obiteljskim gospodarstvima se povećava do četvrtog prasenja, a zatim se smanjuje. Istraživanje je potvrdilo važnost analiziranih utjecaja te potrebu njihovog uključivanja u model za procjenu uzgojnih vrijednosti za veličinu legla u krmača na obiteljskim gospodarstvima
Bibliografija: 17 jed
Summary
Keywords: Svinje -- Veličina legla -- Obiteljsko gospodarstvo -- Broj živooprasene prasadi; Hrvatska