Dugovječnost mliječnih pasmina goveda - Raguž, Nikola (Array, 2009)
Dugovječnost je ekonomski gledano najvažnije funkcionalno svojstvo u populacijama mliječnih goveda. Povećanjem produktivnog vijeka krava dolazi do povećanja broja podmlatka po životinji, povećane ukupne proizvodnje mlijeka te smanjenja troškova pri zdravstvenoj zaštiti i remontu grla. Osnovna ograničenja koja se pojavljuju pri direktnoj selekciji na dugovječnost su vrijeme potrebno za akumulaciju podataka potrebnih za točnu procjenu uzgojnih vrijednosti rasplodnjaka te niske vrijednosti heritabiliteta. Svojstva vanjštine, koja se ocjenjuju u ranijoj fazi života, najčešće u prvoj laktaciji, i imaju veće vrijednosti heritabiliteta od dugovječnosti pokazala su se kao dobar kriterij u indirektnoj selekciji na dugovječnost, što čini selekciju učinkovitijom. Budući da je za dobivanje pouzdanih i direktnih informacija o rasplodnjacima u pogledu dugovječnosti njihovih kćeri potrebno čekati izlučenje minimalnog broja životinja, pri čemu ti podaci mogu doći prekasno da bi bili korisni u uzgojnim programima, pristupilo se uvođenju novih metoda. Takva metoda je analiza preživljavanja koja je postala i službena metoda za ocjenu dugovječnosti u Australiji, Kanadi, SAD-u, Novom Zelandu i nekoliko europskih zemalja. Korištenjem ove metode omogućuje se uključivanje svih životinja u istraživanje, bez obzira da li su izlučene ili ne, te uvažavanje utjecaja kao vremenski ovisnih i vremenski neovisnih