Preliminary research of sows' udder hygiene on teats' bacterial reduction - Pavičić, Željko, veterinar; Ostović, Mario; Tofant, Alenka; Ekert Kabalin, Anamaria; Balenović, Tomislav; Menčik, Sven (2009)
Istraživanje je provedeno u svrhu utvrđivanja učinkovitosti sanitacije vimena krmača obzirom na smanjenje broja bakterija, koje preko onečišćenih sisa ulaze u organizam prasadi. Istraživanje je obavljeno u prasilištu s 90 krmača, koje su podijeljene u tri jednake skupine. Prva skupina, kontrola, nije tretirana. U drugoj skupini vime krmača tretirano je vodom, a u trećoj zdravstveno i ekološki prihvatljivim komercijalnim antiseptikom Oxyl®-om sa snažnim oksidativnim baktericidnim djelovanjem. Mikrobiološka čistoća sisa utvrđivana je tijekom razdoblja od 24 dana metodom brisa, prije i nakon tretmana sisa, te nasađivanjem na hranjivi agar. Uzorci su analizirani na prisutnost aerobnih mezofilnih bakterija, a rezultati izraženi kao njihov ukupni broj po cm2 (CFU/ cm2) sise. Rezultati istraživanja pokazali su u obje tretirane skupine, u usporedbi s kontrolom, značajno manji broj bakterija. Osim toga, značajno manji broj bakterija utvrđen je u trećoj skupini tretiranoj antiseptikom, u usporedbi s drugom skupinom, koja je tretirana samo vodom. Prema tome, svakodnevna sanitacija vimena, koja je sastavni dio higijene mužnje preživača, mogla bi značajno smanjiti i bakterijsko onečišćenje sisa krmača te posljedično unos prekomjernog broja bakterija u probavni sustav prasadi. Daljnja istraživanja trebala bi pokazati da li postoji povezanost između sanitacije vimena krmača, smanjenog broja bakterija kao mogućih uzroka probavnih bolesti prasadi i pojave bolesti
14. ISAH Congress 2009 "Sustainable animal husbandry: Prevention is better than cure", Vechta, Germany, 19th-23rd July 2009
Bibliografija: 6 jed
Sažetak
Keywords: Higijena vimena krmače -- Bakterije -- Prasad