Utjecaj primjene različitih načina dezinfekcije rasplodnih jaja na rezultate inkubacije - Kustura, Aida; Gagić, Abdulah; Rešidbegović, Emina; Goletić, Teufik; Kavazović, Aida (2009)
U suvremenoj praksi peradarske proizvodnje pod pojmom sanitarni tretman rasplodnih jaja podrazumijeva se samo profilaktička dezinfekcija rasplodnih jaja koja prethodno moraju biti odabrana i tretirana po jasno utvrđenom redoslijedu tehnoloških tretmana. Širom svijeta se provode brojna istraživanja u cilju pronalaženja novih, alternativnih sredstava koja će, uz zadržavanje neospornih pozitivnih učinaka primjene formalina i formaldehida, biti bez navedenih negativnih svojstava i čija eventualna upotreba u sanitarnom tretmanu rasplodnih jaja neće biti štetna po zdravlje ljudi. Sanitarni tretman rasplodnih jaja u našim istraživanjima realiziran je na tri način: parama formaldehida, ultravioletnim zrakama i primjenom kombinacije ultravioletnih zraka s negativnim ionima. Najbolji rezultati valenja - 79,73% - utvrđeni su kod kombiniranog sanitarnog tretmana, slijedi prosječna valivost od 74,14% iz rasplodnih jaja tretiranih ultravioletnim zracima, a najniža - 70,52% - nakon fumigacije parama formaldehida. Posebno raduje činjenica da je kombinirana primjena ultravioletnih zraka i negativnih iona kao moguća zamjena za fumigaciju jaja parama formaldehida pokazala proizvodnu opravdanost i značajno manji rizik primjene po zdravlje ljudi te neosporne tehnološke prednosti
8. peradarski dani 2009, Poreč, 25.-28.03.2009
Bibliografija: 19 jed
Summary
Keywords: Sanitarni tretman rasplodnih jaja -- Formaldehid -- Formalin -- Ultraljubičasto zračenje -- Negativni ioni -- Inkubacija