Registracija, označavanje i identifikacija kopitara u Republici Hrvatskoj - Korabi, Nidal (Array, 2009)
Sustav registracije kopitara u Republici Hrvatskoj značajno je promijenjen reorganizacijom konjogojstva sukladno regulativama Europske Unije. Navedene promjene utjecale su na formiranje i zatvaranje matičnih knjiga te na uspostavljanje jedinstvenog sustava registracije kopitara. Stupanjem na snagu pravilnika o identifikaciji i registraciji kopitara (NN 74/07) uvedeno je obvezno izdavanje Identifikacijskog dokumenta (tzv. putovnica) za sve kopitare rođene u Republici Hrvatskoj u cilju utvrđivanja identiteta kopitara, praćenja genealoških podataka, prometa, zdravstvenog liječenja životinja i kontrole ispravnosti namirnica koje ulaze u lanac prehrane ljudi. Uz novi pravilnik uslijedile su i promjene u označavanju konja i magaraca, tako da je kao dodatno označavanje uz žigovanje vrućim paljenim žigom uvedena aplikacija mikročipa u lijevu stranu vrata. Izmijenjeni sustav identifikacije i registracije kopitara ima velik utjecaj na uzgojni, ali i veterinarski aspekt u konjogojstvu. Najveću korist sustava imati će vlasnici sportskih pasmina konja za čije je konje uvelike olakšana migracija unutar i izvan granica Hrvatske, te registracija i verifikacija pri različitim međunarodnim uzgojnim i sportskim organizacijama