State and trends of implementing quality management in transitional conditions - Lacković, Zlatko (Array, 2009)
Brz tehnološki razvoj i sve snažnija konkurencija naglašavaju značaj kvalitete proizvoda. Istovremeno se kvaliteta preskriptivno iskazuje odgovarajućim normama/standardima, a implementacija sustava upravljanja kvalitetom je od iznimnog značaja za poduzeća koja traže svoje mjesto na globalnom tržištu. U Europskoj uniji koristi se međunarodni ISO sustav, zasnovan na principima cjelovitog upravljanja kvalitetom. S druge strane, Hrvatska i druge tranzicijske zemlje i dalje trebaju težiti kulturi upravljanja kvalitetom. U ovom se radu pregledno iskazuje stanje implementacije ISO sustava u tranzicijskim zemljama i u svijetu