Željeznodobne fibule iz arheološke zbirke Franjevačkog samostana na Humcu kod Ljubuškog = Iron-Age fibulae from the Archaeological Collection of the Franciscan Monastery in Humac, Ljubuški - Odža, Ankica (Array, 2009)
Prapovijesni fundus kao sastavni dio Arheološke zbirke Franjevačkog samostana na Humcu kod Ljubuškog čuva vrijedne i za arheologiju značajne predmete. B. Čović je publicirao značajnije skupine prapovijesnih nalaza, s posebnim osvrtom na reprezentativnije objekte. Inventar prapovijesnog fundusa većim dijelom čine slučajno prikupljeni nalazi sa širega područja Hercegovine. Brojnošću eksponata dominiraju mlađa prapovijesna razdoblja (brončano i željezno doba), a starija (paleolit, neolit i eneolit) zastupljena su pojedinačnim predmetima. Željeznodobni nakit Humačke zbirke predstavljen je ukrasima za glavu, vrat, prsa i ruke. Tema ovog rada su fibule, dok će ostali nakitni i ukrasni predmeti (igle, ogrlice, ukrasi za kosu, naušnice, privjesci, pojasne kopče i sl.) biti tema predstojećih radova