Rimska vojna diploma iz Podgrađa (Asseria) = The Roman military diploma from Podgrađe (Asseria) - Ilkić, Mato (Array, 2009)
U ovome radu autor donosi podatke o dosad nepoznatoj rimskoj vojnoj diplomi koja je nedavno slučajno nađena na području Asserije, bogatom arheološkom lokalitetu uz mjesto Podgrađe nedaleko od Benkovca. Riječ je o dosta rijetkom epigrafskom nalazu pravnoga karaktera, tj. tek četvrtom natpisu takve vrste s hrvatske obale Jadrana. Aserijatska vojna diploma, premda necjelovito sačuvana, donosi niz vrijednih podataka, osobito važnih za bolje poznavanje rimske vojne povijesti. Izdana je u vrijeme vladavine cara Hadrijana, i to kada je on deseti put obnašao tribunsku čast, što omogućuje datiranje aserijatske isprave u godinu 125./126. Nakon carevoga imena s titulaturom, u toj rimskoj vojnoj diplomi slijedi popis augzilijarnih postrojbi čiji su časno otpušteni vojnici dobili rimsko građansko pravo. No autor na kraju članka pretpostavlja da je njezin vlasnik možda bio upravo jedan od veterana iz veksilacije iliričkih konjanika. Naime, diploma potječe iz Asserije, liburnskoga grada koji je bio smješten na iliričkome području, prostoru odakle su i bili unovačeni konjanici za tu rimsku vojnu formaciju