Likovi dječaka i djevojčica u djelima Sanje Pilić - Gazibara, Senka (Array, 2009)
U članku se govori o četiri romana za mlade autorice Sanje Pilić: O mamama sve najbolje, Mrvice iz dnevnog boravka, Sasvim sam popubertetio i Jesam li se zaljubila? Istaknut će se važnost autorice u hrvatskoj dječjoj književnosti te će navedena djela biti interpretirana na način da će se ukratko opisati njihov sadržaj i značaj, a opširnije će biti interpretirani glavni likovi, njihove zajedničke i individualne osobine, čija je glavna zajednička karakteristika da su svi u pubertetu. Kako ih autorica prikazuje onakvima kakvi su tinejdžeri u stvarnom životu, u članku će biti prikazane sličnosti i razlike između spomenutih dječaka i djevojčica. U stručnoj psihološkoj literaturi pronađene su činjenice koje potkrepljuju navedene sličnosti i razlike. Iako su po mnogočemu slični, svaki je lik, kao i svaka osoba u stvarnome životu, poseban, jedinstven i ima jasno izraženu osobnost