Davorski govor - Benić, Nikolina, kroatistica (Array, 2009)
U radu se proučava govor mjesta Davor u slavonskoj Posavini u odnosu na slavonski dijalekt i standardni jezik. Na fonološkoj se razini proučavaju glasovi, njihovo gubljenje, zamjena ili kontrahiranje. Na morfološkoj se razini istražuju vrste riječi i njihove promjene. Na razini tvorbe riječi analiziraju se načini nastanka novih riječi s naglaskom na etnike i osobna imena. Pri proučavanju sintakse ističu se posebnosti vezane uz rečenicu, padeže te kongruenciju. Na leksičkoj se razini istražuje rječnički potencijal, a unutar njega izdvajaju se frazemi, sintagme i poslovice. Davorski govor dobro čuva osobine slavonskoga dijalekta. Osim zavinutoga naglaska, dobro se čuvaju stare osobine u morfologiji. Posebno je zanimljivo da je od rijetkih govora slavonskoga dijalekta koji čuva ništični nastavak u Gmn. Uglavnom ima neizjednačene D, L i I množine. Čuvaju se neodređeni oblici pridjeva