Pravni položaj kupca/vlasnika nekretnine u hipotekarnom režimu - Mihelčić, Gabrijela (Array, 2009)
Autorica u radu, motivirana uređenjem iz talijanskog prava kojim je predviđen institut tzv. processo di liberazione degli immobili dalle ipoteche, analizira na koji način u hrvatskom pozitivnom pravu kupac/vlasnik nekretnine u hipotekarnom režimu može nekretninu «osloboditi» učinaka založnog prava odnosno hipoteke. Prikazuju se instrumenti koji se u tu svrhu nalaze na raspolaganju kupcu/vlasniku nekretnine opterećene hipotekom kroz stadij osiguranja i stadija namirenja založnog prava te uspoređuju s talijanskim pozitivnopravnim uređenjem kako bi se vidjelo da li bi institut processo di liberazione degli immobili dalle ipoteche bilo korisno predvidjeti i u domaćim propisima