Povezanost općih razvojnih kompetencija i fonološke svjesnosti kod predškolske djece - Sindik, Joško (Array, 2009)
Glavni problem ovog istraživanja bio je utvrditi povezanost između triju grupa varijabli: fonološke svjesnosti, djetetovih kompetencija za polazak u školu te rezultata dvaju testova koji se koriste u procjeni pripremljenosti za polazak u osnovnu školu. Ispitan je prigodni uzorak sve predškolske djece koja su bila školski obveznici u idućoj školskoj godini (72), iz odgojnih skupina Dječjeg vrtića "Trnoružica" u Zagrebu, primjenom Upitnika fonološke svjesnosti (UFS), Santa Barbara zdravi start upitnik za odgajatelje (SBZSZO), Ravenovim progresivnim matricama u boji te Grafičkim testom perceptivne organizacije (Bender-Santucci). Utvrđena je značajna međusobna povezanost između svi triju grupa varijabli: fonološke svjesnosti, djetetovih općih kompetencija za polazak u školu, i dviju objektivno mjerenih karakteristika (neverbalne inteligencije i vizuomotornih sposobnosti). Međutim, daljnja istraživanja ovih povezanosti su neophodna, na većem i reprezentativnijem uzorku ispitanika