Assessment of subtle cognitive impairment in stroke-free patients with carotid disease - Martinić Popović, Irena (Array, 2009)
Karotidna bolest je prepoznata kao čimbenik rizika za nastanak moždanog udara, a moždani udar kao čimbenik rizika za poremećaj spoznajnih funkcija, no povezanost stenoze karotidnih arterija i spoznajnih funkcija je manje jasna. Većina bolesnika navodi samo blaže spoznajne poteškoće za procjenu kojih uobičajeni testovi nisu dovoljno osjetljivi. Uz anamnestičke podatke i neurološki pregled kod svih bolesnika zabilježeni su podaci o vaskularnim čimbenicima rizika i učinjen je CT mozga. Spoznajne funkcije su ispitane primjenom Mini Mental testa (MMSE) i Montrealske ljestvice kognitivne procjene (MoCA). Svi bolesnici su bili asimptomatski, osim dvoje bolesnika koji su imali ponovljene prolazne ishemijske atake (TlA)