Serum HDL, LDL and total cholesterol in patients with late-life onset of Alzheimer's disease versus vascular dementia - Trkanjec, Zlatko; Bene, Raphael; Martinić Popović, Irena; Jurašić, Miljenka-Jelena; Lisak, Marijana; Šerić, Vesna; Demarin, Vida (2009)
Danas je poznato kako su bolesnici s cerebrovaskularnim čimbenicima rizika u većoj opasnosti za razvoj obaju tipova spoznajnog propadanja. U ovom probnom ispitivanju procjenjivali smo razine kolesterola (ukupnog, HDL i LDL) u bolesnika s vaskularnom demencijom (VD) i u onih s demencijom Alzheimerova tipa (AD). Spoznajno propadanje procjenjivalo se pomoću instrumenta Mini Mental State Examination (MMSE) kao standardnom metodom
Bibliografija: 30 jed
Keywords: Alzheimerova bolest -- Kolesterol -- Hiperkolesterolemija -- Demencija