Desa Muck - Haramija, Dragica (Array, 2009)
Desa Muck je već nekoliko godina najčitanija slovenska autorica, a njezina popularnost među mladim čitateljima pokazala se i kroz akciju Moja najomiljenija knjiga.1 Naime, autorica je pet puta zaredom primila tu nagradu za seriju knjiga o Anici. Autorica je dosad napisala već 23 teksta za djecu i mladež, a najvidljiviji uspjeh postigla je knjigom Lažljiva Suzi za koju je godine 1997. primila najistaknutiju nagradu na području književnosti za mlade u Sloveniji, nagradu Večernica. Njezina djela za mladež na početku njezinog stvaranja bila su namijenjena tinejdžerima, dok je kasnije, serijom knjiga o Anici Pivnik, doprla i do generacije čitatelja početnika. Popularnost književne serije ponovo se rasplamsala u jesen 2008. kad je Televizija Slovenije počela emitirati seriju, snimljenu prema književnoj seriji Anica. Objavila je također dva zapažena romana za odrasle, Panika i Pješčanik boga djeteta. Desa Muck ima mnoštvo prijevoda, također i na hrvatski, pa se može reći da je u posljednjih nekoliko godina gotovo jedina autorica koja je na polju književnosti za mladež prevođena na hrvatski