Stroke unit : where all stroke patients should be treated - Breitenfeld, Tomislav (Array, 2009)
Jedinice za liječenje moždanog udara (JLMU) su dokazano učinkovit način u liječenju moždanog udara i to snižavanjem smrtnosti i zaostalog invaliditeta. Prema European Stroke Organization, JLMU bi trebale pružiti koordiniranu i multidisciplinarnu skrb s timom specijaliziranim za liječenje moždanog udara. Deklaracija iz Helsingborga 1995. godine pozvala je na organiziran pristup liječenju akutnog moždanog udara JLMU za sve bolesnike s akutnim moždanim udarom) radi snižavanja smrtnosti ispod 20% i postizanja neovisnosti kod vise od 70% bolesnika preživjelih 3 mjeseca nakon moždanog udara.