Treatment of multiple sclerosis - Bošnjak-Pašić, Marija (Array, 2009)
Multipla skleroza (MS) je upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjega živčanog sustava obilježena multifokalnom upalnom destrukcijom mijelina, oštećenjem aksona i gubitkom oligodendrocita. Bolest se odvija kroz dvije faze, upalnu i degenerativnu. Najčešći oblik bolesti, u otprilike 85% slučajeva je RRMS (relapsno-remitentni oblik). Liječenje MS dijeli se na liječenje akutne faze bolesti, prevenciju novih recidiva i progresije bolesti te simptomatsko liječenje