Parkinson's disease - Bene, Raphael (Array, 2009)
Parkinsonova bolest je jedna od najčešćih neurodegenerativnih bolesti koju uzrokuje degeneracija dopaminergičnih neurona u supstanciji nigri. Neuropatološko obilježje Parkinsonove bolesti je nalaz Lewyjevih tjelešaca koja su najvećim dijelom građena od alfa sinukleina i ubikvitina. Pojavu Parkinsonove bolesti uzrokuje međudjelovanje genetskih čimbenika i čimbenika iz okoliša, ali točan mehanizam nastanka bolesti nije u potpunosti poznat. Najznačajniji motorni simptomi bolesti su bradikinezija, rigiditet, tremor u mirovanju i posturalna nestabilnost. Najznačajniji lijek u liječenju Parkinsonove bolesti je L-dopa, a primjenjuju se i dopaminergični agonisti, inhibitori monoaminooksidaze B (MAO-B), inhibitori katehol-O-metil transferaze (COMT), amantadin i anukolinergični lijekovi