Napuljski žuti tuf (NYT) iz pleistocenskih naslaga u Veloj spili na Korčuli : dragocjeni marker prijelaza iz paleolitika u mezolitik = Neapolitan Yellow Tuff (NYT) from the Pleistocene sediments in Vela Spila on the island of Korčula : a valuable chronostratigraphic marker of the transition from the Palaeolithic to the Mesolithic - Radić, Dinko, arheolog (Array, 2007)
Sivo-pepeljasti sloj i pepeljasta leća otkopani u Veloj spili na Korčuli sastoje se od vulkanskoga pepela izbačenoga tijekom erupcije napuljskoga žutog tufa (NYT) prije približno petnaest tisuća godina i tijekom erupcije piroklastike Ponti Rossi prije šesnaest tisuća godina na Flegrejskim poljima pokraj Napulja. Na spomenutome području, ali i na drugim vulkanskim područjima, dobro su istražene i radioizotopnim metodama K-Ar i 40Ar/39Ar izravno datirane brojne erupcije čiji distalno istaloženi prah i pepeo (tefra) mogu poslužiti za realnije datiranje arheoloških događaja od dosad uobičajenih načina. Sloj NYT stratigrafski je smješten na vrhu pleistocenskih taložina vrlo bogatih ostacima koji ukazuju na ljudsko djelovanje. U kulturnome smislu sloj NYT smještamo na kraj paleolitika. Sloj iznad njega pripada samomu kraju paleolitika, a naredni označava početak mezolitika. Kraj pleistocena posebno je zanimljiv jer označava vrijeme tijekom kojega se uzdiže razina mora, mijenjaju se klima te biljni i životinjski svijet, zbog čega dolazi do značajnih promjena u egzistenciji ljudske zajednice, koja je morala mijenjati strategiju preživljavanja