Kapitolijski hramovi u Hrvatskoj = Capitoline temples in Croatia - Sinobad, Marko (Array, 2007)
U hrvatskoj i stranoj znanstvenoj literaturi uvriježilo se mišljenje da su rimski gradovi sa statusom kolonija imali hram posvećen Kapitolijskoj trijadi, to jest vrhovnomu Jupiteru, Junoni i Minervi, i da su samo kolonije imale ekskluzivno pravo na podizanje tih hramova. Rezultati novijih istraživanja izazivaju sumnju u tu tvrdnju jer ukazuju na puno kompleksniju situaciju od one koja je dosad prezentirana. U Hrvatskoj je više hramova identificirano s hramovima Kapitolijske trijade iako ne postoji dovoljno argumenata za takve zaključke. S promjenama koje je označilo Oktavijanovo odnosno Augustovo vrijeme, kult Kapitolijske trijade izgubio je značenje koje je imao u vrijeme Republike. Jačanje uloge princepsa u rimskoj državi odrazilo se i na državnu religiju. Iako se kult Kapitolijske trijade može pratiti sve do 3. stoljeća, težište je imperijalne propagande bilo na kultu vladara i vladarske obitelji, naročito u 1. stoljeću. S obzirom na to da su središnji forumski hramovi rimskih gradova i naselja bili glavni medijatori imperijalne propagande, javni kult koji se u njima obavljao treba promatrati u tome kontekstu