O nalazu kasnoantičkih tijesaka u Poreču 1997. godine = On the discovery of Late antique presses in Poreč in 1997 - Matijašić, Robert (Array, 2007)
Za arheoloških istraživanja na trgu Matije Gupca u Poreču 1997. pronađeni su višeslojni ostaci antičke, kasnoantičke i srednjovjekovne arhitekture među kojima se ističu dva lijepa povelika kamena podloška tijesaka s kamenim blokovima protuutega. Tijesci su bili smješteni u jednoj prostoriji koja se poklapa sa sjevernim istraženim dijelom današnjega trga. Postojanje tijesaka u gradu dovodi se u vezu s početkom procesa napuštanja sela, poslije 4. stoljeća, kad se neke ruralne gospodarske funkcije pojavljuju u gradovima gdje prije nisu bile uobičajene. Usporedne su situacije u Puli (novi nalaz 1996), Nezakciju (tijesak u rimskim termama) te na Brijunima (tzv. Kastrum s trima ili četirima tijescima u kasnoantičkoj fazi naselja)