Kontinuiteti kuća i domaćinstava na središnjemu Balkanu od 5300. do 4600. g. pr. n. e. = House(hold) continuities in the Central Balkans, 5300-4600 BC - Tripković, Boban (Array, 2009)
Izgradnja i napuštanje kuće predstavljaju dva kraja istoga procesa i dešifriranje pojedinačnih epizoda tijekom upotrebe građevine može predstavljati dobru osnovu za razumijevanje promjena u veličini i organizaciji domaćinstva. Obnova kuće ili dogradnja nove prostorije, obnova poda ili izgradnja nove peći i nov malterni premaz na zidovima kuće samo su neke od arheološki prepoznatljivih promjena tijekom upotrebe građevine. Dakle može se očekivati da se promjene u veličini domaćinstva mogu sagledati uspostavljanjem zakonomjernoga odnosa između faza socijalne reprodukcije domaćinstva i strukturnih promjena na građevini u kojoj ono živi. U nastavku teksta ta je ideja detaljnije obrazložena na primjeru kasnoga neolitika/ranoga eneolitika na središnjemu Balkanu (vinčanska kultura) predstavljajući vrijeme od oko 5300. do 4600. g. pr. n. e