Nadgrobna ploča Marka Aurelija Serena iz Iloka (Cuccium) = Gravestone of Marcus Aurelius Serenus from Ilok (Cuccium) - Rendić-Miočević, Ante (Array, 2009)
U najistočnijemu dijelu Hrvatske, na području grada Iloka (Cuccium), slučajno je 2000. godine otkrivena rimska kamena nadgrobna ploča s natpisom. Tekst epitafa odnosi se na vojnoga veterana, nekadašnjega centuriona u I. kohorti Luzitanaca (cohors I Lusitanorum), Marka Aurelija Serena (Marcus Aurelius Serenus) koji je preminuo s 56 godina, kao i na njegovu ženu. Podatak o postojanju dvaju kamenih spomenika s imenom I. luzitanske kohorte iz hrvatskoga dijela dunavskoga graničnog područja dopunjuju sliku o djelovanju i mogućim pravcima kretanja vojnih jedinica u hrvatskome dijelu Podunavlja