Rimske staklene narukvice kao prilog poznavanju antičkoga Orešca = Roman glass bracelets as a means to understaning Orešac in Antiquity - Jelinčić Vučković, Kristina (Array, 2009)
U radu se obrađuju ulomci kasnoantičkih narukvica od stakla pronađeni pri obradi zemlje u vrtovima kuća Petra Lukinića i Dinka Sušeca. Tipovi narukvica koji su ondje pronađeni datiraju se u literaturi od 3. do 7. stoljeća po. Kr., što se ne može primijeniti u Panoniji. Uzme li se u obzir količina narukvica koja se pojavljuje na arheološkim nalazištima, mora se zaključiti da u dosadašnjim istraživanjima nije toj vrsti nalaza posvećeno dovoljno pažnje. Ovim se radom nastoji pridonijeti poznavanju te vrste pokretnih nalaza i antičkoga Orešca. U literaturi postoje dvije tipologije za staklene narukvice; od njih će se u ovome radu primijeniti tipologija M. Spaer. Prema dosadašnjim saznanjima život se u Bolenciju odvijao od 1. do 4. stoljeća po. Kr., a u radu se iznosi pretpostavka da je život ondje postojao i u prvoj polovici 5. stoljeća po. Kr