Ekološki i javnozdravstveni rizik povezan s prisutnošću ohratoksina u ječmu - Štefanac, Marija (Array, 2009)
Balkanska endemska nefropatija (BEN) još uvijek zaokuplja povećanu pažnju kao bolest uzrokovana utjecajem čimbenika iz okoliša. Teorija o mikotoksinima pojavu BEN-a tumači kao rezultat ingestije malih, ali učestalih količina ohratoksina A. Cilj ovog rada bio je utvrditi prisutnost i usporediti koncentracije ohratoksina A u ječmu uzorkovanom iz tri različita područja Slavonije: okolice Slavonskog Broda koja se smatrala endemskim područjem za razvoj BEN-a, okolice grada Osijeka u kojoj se BEN-a sporadično pojavljuje, te s područja Nove Gradiške na kojem nema zabilježenih slučajeva BEN-a.