Looking into the black-box : analysis of the effectiveness of human resources strategy - Peña Garcia Pardo, Isidro (Array, 2009)
Brojne studije ukazuju na pozitivan odnos između upravljanja ljudskim potencijalima (HRM) i uspješnosti tvrtki. Međutim, usprkos brojnih studija, usvojenih pristupa i statističkih metodologija, još uvijek nije moguće razjasniti točan način i uvjete u kojima upravljanje ljudskim potencijalima postaje izvor konkurentske prednosti. To se može objasniti činjenicom da većina empirijskih radova ignorira neizravnu hipotezu i samo istražuje izravan odnos između HPWS (izvrsne performanse sustava rada) i uspješnosti poslovanja tvrtke. U ovom radu pokušava se dobiti dublji uvid u analizu uspješnosti integriranjem dvaju teoretskih pristupa u ovom području: RBV analiza resursa tvrtke i bihejvioralne teorije (teorije ponašanja). Koristeći se uzorkom od 62 financijske tvrtke, istražili smo posredni i srednji učinak ljudskog kapitala i posljedice upravljanja ljudskim potencijalima. Povrh toga, razina ljudskog kapitala i posljedica upravljanja ljudskim potencijalima utječu na odnos između HPWS-a i uspješnosti tvrtke. Dobiveni rezultati bacaju novo svjetlo na mehanizme pomoću kojih HPWS utječe na uspješnost poslovanja