Labour market reforms in the context of political power theory : the case of Slovenia - Čok, Mitja (Array, 2009)
Rigidnost na tržištu rada ima nekoliko negativnih ekonomskih posljedica: zazire od otvaranja novih radnih mjesta, povećava diskriminaciju onih koje želi zaštititi (mlade, stare i žene), pogađa nezaposlene, usporava restrukturiranje gospodarstva i ima negativno djelovanje na konkurentnost globalnog gospodarstva. Unatoč tome, reforme su spore i primjenjuju se uz mnoštvo polemika među partnerima.Sindikati se protive reformama, jer se boje gubitka socijalne sigurnosti, a vlade popuštaju pritiscima sindikata i medija zbog bojazni da bi im preoštre reforme smanjile broj glasova na predstojećim izborima i time uništile politički položaj. Članak analizira proces reformi u kontekstu analize teorije pogađanja između centara moći u teoretskom modelu i empirijskom na primjeru Slovenije