Devaluation and trade balance in Latin American countries - Kalyoncu, Huseyin (Array, 2009)
Cilj ovoga rada je ispitati djelotvornost devalvacije na trgovačku bilancu u četiri zemlje: Argentini, Brazilu, Meksiku i Peruu. Primijenjen je Johansen-Juselius kointegracijski test i funkcija spontane reakcije da bi se procijenili dugoročni i kratkoročni učinci devalvacije na trgovačku bilancu. Dobiveni rezultati pokazuju da deprecijacija, dugoročno, poboljšava trgovačku bilancu u slučaju Argentine i Perua, te da je u istim zemljama, kratkoročno prisutna J – krivulja. Nadalje, postoji kointegracija četiriju varijabli (trgovačke bilance, domaćeg prihoda, stranih prihoda i stvarnog intervalutnog tečaja) u slučaju Argentine i Perua. Rezultati također pokazuju da u slučaju Brazila i Meksika nema kointegracijskog odnosa ovih varijabli. Stoga se u ovom radu zaključuje da je dokaz o J-krivulji prisutan samo u Argentini i Peruu